headheadhead

AKTUALNO

Uspješan 13. susret svih slovenskih društava u Hrvatskoj

Tradicionalni susret svih slovenskih društava kojeg je i ove godine uspješno organizirao Savez slovenskih društava u Hrvatskoj, održan je u subotu 1. listopada u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Na susretu se okupilo skoro 400 članova iz svih 16 slovenskih društava koja djeluju u Hrvatskoj i protežu se od Varaždina, Zagreba, Osijeka, Istre pa sve do Dubrovnika.

Prisutne su pozdravili predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, Darko Šonc, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez i ministar za Slovence u susjednim državama i po svijetu, Gorazd Žmavc. U kulturnom programu kojeg je moderirala Eva Ciglar, nastupali su pjevački zborovi i folklorne skupine iz sedam slovenskih društava: MEPZ Slovenski dom iz Zagreba, kvartet Lipa iz SKD Lipa iz Buzeta, ŽEPZ Prešernovke iz Šibenika, MEPZ Bazovica iz Rijeke, folklorna skupina iz SKD Ajda iz Umaga, MEPZ Triglav iz Splita i MEPZ Encijan iz Pule, koji su svojim izvedbama oduševili prepunu dvoranu.

Druženje sunarodnjaka uz ples i zvukove slovenskih i hrvatskih melodija koje je izvodio ansambl Florijan potrajalo je do kasnih večernjih sati a sjećanje na susret ovjekovječeno zajedničkom fotografijom svih učesnika pred hotelom. (akm)

 

Zajednička fotografija članova slovenskih društava na 13. sveslovenskom susretu u Opatiji. Foto: Istog Žorž