Slovensko kulturno društvo dr. France Prešeren, Šibenik

Društvo je na početku djelovalo kao podružnica splitskoga Triglava, a od 28. prosinca 1997. djeluje samostalno. Prva predsjednica bila je Gabrijela Mikulandra. Ove godine društvo će proslaviti 20 godina djelovanja. Trenutačno ima 60 članova.

Odmah po osnivanju Društva, počela je dopunska nastava slovenskoga jezika za djecu i odrasle kojeg je vodila Milena Ambrožič.

Godine 1998. u Društvu je zaživio ženski pjevački zbor Prešernovke koji djeluje već 19 godina. Trenutačno u njemu pjeva 14 pjevačica. Zborovotkinja je Danka Oreb-Jajac. Zbor njeguje tradicionalne slovenske, dalmatinske narodne i božićne pjesme. Prešernovke su u Sloveniji niz godina nastupale u Stični na reviji prekograničnih zborova, dok posljednjih nekoliko godina nastupaju na tradicionalnoj glazbenoj priredbi Primorska poje. Gostovale su i pjevale kod mnogih kulturnih društava u Sloveniji. U Hrvatskoj surađuju s ostalim slovenskim društvima i zborovima. U Šibeniku organiziraju glazbene kulturne večeri i koncerte.

U skupini Pridne roke, članice društva izrađuju ukrase za Božić, Uskrs i druga događanja a prigodom  različitih priredbi u Društvu, uvijek se pobrinu za peciva i piškote. Skupina Prijatelji narave sudjeluje u ekološkim akcijama čišćenja prirode (npr. Nacionalni park Krka) i organizira izlete u prirodu. Literarna skupina priređuje literarne večeri na kojima se čita slovenska proza i poezija ili se predstavljaju pisci i pjesnici koji na poziv društva gostuju u Šibeniku. Javnost se o djelovanju društva redovito upoznaje prilozima u Novom odmevu i putem aktivne facebook stranice.

OSNOVNI PODACI:

Kulturno društvo Slovencev dr. France Prešeren Šibenik

Zadarska 4, 22000 Šibenik
Telefon / telefax: +385 (0)22 215-521

Predsjednica: Karmen Donđivić

OIB: 37546673940